LÁGY SAJTOK
Olyan aludttejből nyerik, mely a korlátozott mennyiségű tejsavó kipárologtatásával készül, és az elsajtosodási folyamat 30 – 40 °C között történik. Ezen csoporton belül megkülönböztetünk kéreg nélküli lágy sajtokat és kérges lágy sajtokat.
Rúzs kultúrával érő sajtok
A felületi sajtflóra (rúzs) igen vegyes összetételű keverék lehet, amely tejpenészből, különböző élesztőfajtákból, penésztörzsekből áll. A rúzsbevonat, vagyis a piros sajtflórával bevont sajtok színe lehet sárga, aranysárgás vagy narancssárga, az érlelő pince levegőjének nedvességtartalmától függően. Általában erős, agresszív illatúak. Ételekhez nagyon jó társítás, ha valaminek az animális jegyét szeretnénk hangsúlyozni.
MONT D’OR
Nyers tehéntejből készülő, francia, eredetvédett sajt, mely szezonálisan…
MUNSTER
Franciaországból, Elzászból származó jellegzetesen aromás…
PASTOR CHAUMES
Lágy sajt, amelyet Franciaország délnyugati részén…
REBLOCHON
A Reblochon a Haute-Savoie és Val d’Arly en Savoie vidék sajtja…
TALEGGIO
Ez az olasz mosott kérgű tehéntejes sajt nagyon illatos, de íze nem olyan…
TOURTAIN
Rúzsflórával mosott sajt, intenzív ízvilággal. Elkészítése során a sajtmester…