St. Nectaire A Saint-Nectaire egy francia sajt az Auvergne régióból, közép Franciaországból. A sajtot már a 17. században is készítették. A nevét Senneterre marshalról kapta, aki bevezette ezt a sajtot XIV. Lajos király konyhájába. A Saint-Nectaire, préselt, nyers tehéntejes sajt, főként Holstein, Montbéliarde és néha Salers fajtájú tehenek tejéből készül. Kör alakú, körülbelül 21 cm átmérőjű, 5 cm magas, és tömege mintegy 1,7 kg. Két változata létezik az üzemi gyártású és az ún. tanyasi ("farmiére"). Ez az első "farmiére" sajt, ami AOC eredetvédelemet kapott Franciaországban. A kész sajtot egy szürkés barna kéreg vonja be, fehér, sárga vagy vörös foltokkal. Belseje félpuha állagú, kevés érlelési lyukakkal. Ezt az ízletes sajtot lágy savak jellemzik, íze hasonló a Reblochonéhoz.