Tomme de Savoi A Tomme (ejtsd: tom) egy sajttípus megnevezés, leginkább a Francia Alpokban és Svájcban terjedt el. Azokat a sajtokat jelöli, amik a lefölözött, alacsonyabb zsírtartalmú tejből készülnek és így a sajtok zsírtartalma is alacsonyabb. A Tomme de Savoi, a francia Alpok beli Savoie-ból származik. A sajt félpuha, zsírtartalma 20-40% közötti. Érlelési ideje 4-10 hétig tart. Kérge szürkésbarna. Ízében eltér a nyári és téli gyártású a takarmanyázos miatt. A készítésének a szezonja inkább a nyári időszak. Ízén érződik a hegyi legelők friss füvének zamata, némi diós utóízzel. A Tomme-k kiváló hidegkonyhai alapanyagok. Remek reggeli vagy vacsora kerekedik belőle kenyér, kolbász és gyümölcs társaságában. Borként jó választás hozzá egy közepesen testes Cotes du Rhone vörösbor vagy fehérborok közül egy jófajta rizling.