Grana Padano Közel ezer éve ismert sajt. A cisztercita szerzetesek 1135-ben már készítettek ilyet. Nevét a Pienura Padana völgyről kapta, a Grana szó pedig a szemcsés szerkezetére utal. A Grana Padano eredetvédett olasz termék. Kevéssé zsíros, nyers tejből készítik ezt a kőkemény sajtot. Zsírtartalma 32%. Az érlelési ideje általában két év. Eltarthatósága is nagyon hosszú, a jó minőségű, hosszú érlelési idejű grana padano vagy parmezán, akár 20 évig is megőrzi minőségét. Az említett parmezán a grana padano testvére, csak azt Párma környékén készítik. A középkorban szinte az arannyal vetekedett, és mint fizetőeszközt is elfogadták eltarthatósága és értéke miatt. Ma is magas áron kerül a piacra. Minél hosszabb érlelésű, annál erőteljesebb az íze. Egy-egy 25-40 kg-ot nyom. Gyakran kerül borsos ára miatt kisebbre darabolt, csomagolt formában a boltokba. A parmezán féle sajtokhoz sajátos sajtreszelő készül, amivel ezt a kemény sajtot nagyon apróra lehet reszelni. Az olasz tésztafélék elképzelhetetlenek e nélkül a sajt nélkül. Nagykereskedésünkben egészben, darabolva, 200 grammos darabos változatban és 100 grammos reszelt változatban is kapható.